Autorka: Anna Kopeć Twardowska |
BANOFFE PIE
Składniki:
Ciasteczka kruche (ja dałam holenderskie półsłodkie z formy San), 1 i 1/2 opakowania
Masło, 1/4 kostki
Masa kajmakowa (krówkowa), 1 puszka
Banany 2 szt.
Śmietana kremówka
Śmietan fix
Czekolada do posypania
Wykonanie:
Ciastka zmieliłam w blenderze i dodałam rozpuszczone masło, nadal miksując. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na którym równomiernie rozłożyłam powstałą mieszaninę, lekko ją dociskając. Blaszkę przykryłam i włożyłam do lodówki, na ok. pół godziny. Następnie wyłożyłam na całość masę kajmakową, a na nią pokrojone w plastry banany. Ubiłam śmietanę ze śmietan fixem i odrobiną cukru pudru. Ułożyłam ja na bananach i posypałam utartą na tarce czekoladą.
Opcjonalnie można zamiast bitej śmietany zrobić krem z mascarpone
Serek mascarpone, 1 opakowanie
Śmietana 30 %, 250 g
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować, powoli dodając po łyżce śmietany i wanilię. Posypać czekoladą lub kakao.
A jeśli będzie zbyt słodko...
www.aim.cat |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz