Za nami Wielkanoc. W tym roku nietypowo były to białe Święta, w przeciwieństwie do Bożego Narodzenia. Dodatkowo Lany Poniedziałek wypadł razem z Prima Aprilisem...
Byłam bardzo przejęta, bo to drugie Święta tutaj podczas których pełniłam rolę gospodyni. Zrobiłam rundę po sklepach w poszukiwaniu świątecznych dekoracji, nasz salon zapełniły figurki i świece w kształcie eleganckich zajączków, w doniczkach zakwitły kępy żonkili, a na obrusie zazieleniły się farbowane piórka.
Upiekłam dwa mazurki, orzechowy i coroczny, ulubiony przez wszystkich, kajmakowy.
Ciasto kruche do mazurka kajmakowego wg Magdy Gessler
Ugotowane na twardo żółtka będą nieodzowne do przyrządzenia
najlepszego kruchego ciasta, uniwersalnego zastosowania. Na cztery
przetarte przez drobne sito żółtka potrzebujemy 100 gram cukru (moja uwaga: można zrezygnować, ponieważ kajmak jest bardzo słodki), 200 gram
masła i 300 gram mąki. Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli.
Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej
na dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz