poniedziałek, 31 marca 2014

Słońce, wiosna i kasza jaglana

Wyjątkowo piękne zdarzały się dni tego roku w marcu. Jeśli człowiek lub zwierze położy się w słońcu w południe, ciepłe promienie otulają go i rozpieszczają. Trudno wytrwać w murach, gdy na zewnątrz kusi wszechogarniająca wiosna. 




Wszystkie drzewa i krzewy wypuściły już pączki, każdego dnia jest coraz bardziej zielono. Jeżeli średnia roczna temperatura jest stała, to strach pomyśleć o tym, że kiedyś przyjdzie nam za ten luksus zapłacić. Pewnie w lipcu będzie zimno i deszczowo... Ale teraz marzec zaskakuje, na polach pojawiły się pierwsze pachnące kwiaty rzepaku.


W ogrodzie najpiękniejsza ze wszystkich magnolia, rozchyla bladoróżowe pąki, a na skalniaku króluje ulubiona przez Krzysia wschodnia odmiana tulipanów.



Jak przystało na wiosnę trzeba pomyśleć o diecie, oczywiście bez glutenu, ale za to z super zdrową i wyszczuplająca kasza jaglaną.

Oto wyszperany przez Olgę przepis na:
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną i fetą
 
4 duże pomidory
50 g kaszy jaglanej
50 g fety
ząbek czosnku
mała garść szpinaku- opcjonalnie
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Kaszę płuczemy na sitku i zalewamy 100 ml wrzątku.
Gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu.
Z pomidorów ścinami czubki i je odkładamy.
Ostrą łyżeczką wydrążamy środek.
Kroimy go w małą kostkę i podsmażamy na patelni.
Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz ugotowaną kaszę.
Opcjonalnie możemy dołożyć pokrojoną garść świeżego szpinaku.
Doprawiamy do smaku i mieszamy z pokrojoną fetą.
Napełniamy pomidory i przykrywamy je kapeluszami.
Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz