wtorek, 2 kwietnia 2013

Wiekanoc ze śniegiem i kajmakiem

Za nami Wielkanoc. W tym roku nietypowo były to białe Święta, w przeciwieństwie do Bożego Narodzenia. Dodatkowo Lany Poniedziałek wypadł razem z Prima Aprilisem...
Byłam bardzo przejęta, bo to drugie Święta tutaj podczas których pełniłam rolę gospodyni. Zrobiłam rundę po sklepach w poszukiwaniu świątecznych dekoracji, nasz salon zapełniły figurki i świece w kształcie eleganckich zajączków, w doniczkach zakwitły kępy żonkili, a na obrusie zazieleniły się farbowane piórka.




Upiekłam dwa mazurki, orzechowy i coroczny, ulubiony przez wszystkich, kajmakowy.



Ciasto kruche do mazurka kajmakowego wg Magdy Gessler

Ugotowane na twardo żółtka będą nieodzowne do przyrządzenia najlepszego kruchego ciasta, uniwersalnego zastosowania. Na cztery przetarte przez drobne sito żółtka potrzebujemy 100 gram cukru (moja uwaga: można zrezygnować, ponieważ kajmak jest bardzo słodki), 200 gram masła i 300 gram mąki. Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli. Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz