niedziela, 8 kwietnia 2012

Wielkanoc

Na Święta przyjechaliśmy do Mamy. Na szczęście pozwoliła nam przyjechać z dwoma psami, czym wszystkich zadziwiła. Wielkanoc to czas na ulubionego mazurka mojego męża. Zanim mnie poznał nigdy nie jadł mazurka, a teraz jest jego ulubionym ciastem, które chciałby jeść cały rok. Chociaż próbowaliśmy różnych smaków, nadal naszym ulubionym pozostaje mazurek kajmakowy.


Mazurek kajmakowy

 Ciasto kruche:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 kostka masła
2 żółtka
szczypta soli
Przybranie:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowy kajmak w puszce)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/5 szklanki śmietany kremówki
migdały
kurczaki z pianki cukrowej (lub inne przybranie :-)

Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i piec ok. 20 minut, do momentu gdy ciasto się zarumieni.
Mleko skondensowane gotować w puszce, zanurzone we wrzątku, ok. dwóch godzin. Po tym czasie kajmak jest gotowy.
Po ostudzeniu kruchego ciasta, rozsmarować na nim masę kajmakową. Czekoladę pokruszyć i włożyć do garnuszka razem ze śmietaną kremówką. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Udekorować mazurka rozpuszczoną czekoladą i uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ułożyć kurczaki z pianki lub czekoladowe jajeczka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz